Hírek

A Pest megyei Törtel is segítségért kiállt!

Azok a közbiztonsági problémák amelyek az elmúlt évtizedekben elsősorban Magyarország Észak-keleti részét jellemezték, napjainkban már az ország szinte minden pontján általánossá váltak.

Az utóbbi hetekben több panaszos megkeresést kaptam, egy Pest megyei településről, a Ceglédtől 13 km-re délkeletre található négyezer lakost számláló Törtelről.

A hírek elsősorban 15-18 év közötti cigány fiatalok utcai gazdálkodásáról szóltak, de fajsúlyosabb bűnözők, drogdílerek térnyeréséről is kaptam információt. Ennek hatására az interneten kerestem rá a Ceglédi Rendőrkapitányság évértékelő jelentésére, amely szintén alátámasztotta az információkat. Ugyanis a rendőrségi statisztika szerint is, az előző évhez képest, 2020-ban, jelentősen megnőtt a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma.

Ezért a soron következő oknyomozó utazásom, most Törtelre vezetett, annak is az éjszakai óráit választottam ki, mivel a helyi lakosok elmondása szerint, sötétedés után már meglehetősen kockázatos kimenni a város központjába. Informátoromtól megtudtam, hogy nagyjából 20-25 fő elsősorban fiatalkorú cigány származású személy van Törtelen, akik rendszerint belekötnek a normális lakosokba, fiatalokba, illetve egy nemrégiben történt esetet is megemlített.

Mint elmondta a kora esti órákban, egy békésen sétáló huszonéves fiatal párt támadott meg három fiatalkorú, cigány származású helyi lakos. Az elkövetők, miután belekötöttek a párba, először a hölgyet verték ököllel halántékon, utána pedig a férfira rontottak rá hárman, majd a földre került áldozatukat ütötték és rugdosták. Az eset ugyan rendőrségi nyomozati szakaszban van, az elkövetők viszont még mindig szabadlábon.

Szombat este 10 óra magasságában érkeztünk Törtelre alkalmi kísérőimmel a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjaival és Bartha Barnával a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltjével. Azt nem tudni, hogy a mi érkezésünk, vagy a szemetelő eső lehetett a befolyásoló tényező, mindenesetre egy-két kerékpároson kívül, nem találkoztunk egy teremtett lélekkel sem a település központjában. Mindössze egy presszót találtunk nyitva Törtelen, ahová az alkalmi társulatunkkal betértünk egy élénkítő ital elfogyasztásának erejéig. Érkezésünk nagy meglepődést és egyben érdeklődést okozott a 8-10 fős vendégkör részéről, akik kérdésünkre felvázolták a helyi körülményeket.

A beszélgetések során, végül minden előzetes információ megerősítést nyert.

Megtudtuk, hogy egyre több az idegen, vagy eddig nem látott, zömében cigány származású ember a községben és nem tudni, hogy honnan érkeznek, de a tendencia csak egyre jobban fokozódik.Az óvodákban, iskolákban a létszámarányhoz képest, kevesen vannak a magyar gyerekek, mivel a nyugodt és biztonságos oktatási körülmény igénye miatt, a szomszédos településekre hordják át a szülők gyermekeiket.

Törtel ezelőtt nem volt ilyen – mondta egy vendég – aki nem tudja mi történik, csak azt érzi, hogy a helyzet napról-napra egyre rosszabb. Gyakorlatilag megszűnt a közbiztonság, mivel éjszaka már régóta nem biztonságos egyedül kószálni. Pedig egy olyan településről beszélünk, ahol az emberek név szerint ismerik egymást, de mégsem tudnak megoldást találni az egyre romló helyzetre.

Távozásunk előtt még biztattuk a helyieket, hogy szervezzék meg az önvédelmüket és igyekezzenek védeni az életterüket. Természetesen ebben felajánlottuk a segítségünket is. A szomszédos Cegléden ugyanis már egy komolyabb önvédelmi szerveződésünk jött létre, akik szívesen segítenek Törtelen is.

Bartha Barna képviselőjelölt is megadta a telefonos elérhetőségét, így probléma esetén bátran kereshetik őt is a törteliek. A rövid látogatásunk ellenére, bizalmat tápláltak irányunkba Törtelen, hiszen arra kértek bennünket, hogy a nyugalmat árasztó jelenlétünk miatt, gyakrabban látogassunk el a településre.

– Hazánkban kialakult egy negatív tendencia, amely következtében a rendőrség létszáma folyamatosan csökken, és ez már szinte veszélyezteti a közrend és közbiztonság jogos igényének a fenntartását. Márpedig a közbiztonság a modern kori társadalmaknak egy olyan vívmánya, amely megillet minden olyan állampolgárt, aki hasznos és „építő” tagja egy adott lakóközösségnek, településnek.

Napjainkban amikor előtérbe kerül az állam felelőssége a tarthatatlan közbiztonsági állapotok miatt, akkor elkerülhetetlenné válik a civil társadalom tagjainak fokozatos bevonása, a közbiztonság javításának és a bűncselekmények megelőzésének az érdekében.

Hamarosan újra ellátogatunk a településre, mivel az ottjártunkat követően érdeklődés mutatkozott a helyi önvédelem megszervezésére.

Rendet és biztonságot Törtelen is!

László Attila Tibor

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük